30 augusti 2008

Äntligen i Chile

Efter 24 timmars resa från Blekinge, via Paris, till Santiago anlände vi äntligen imorse halv åtta lokal tid. Det vill säga halv två svensk tid. I Chile är det tidig vår, träden håller precis på att slå ut och temperaturen varierar från 5 grader på morgonen till runt tjugo på eftermiddagen. Inflygningen över Anderna tog andan ur mig och utanför hotellrummet har jag utsikt över snöklädda toppar på över 4000m. Här finns det skidanläggningar men det är fortfarande vikt åt den mer burgna befolkningen. Många brasilianare tar sig hit över helgen för lite skidåkning.
I Santiago bor ca 6 miljoner människor, vilket är halva Chiles befolkning. Staden är modern, men omgiven av kåkstäder och tät smog. Mitt första instryck hittills är iallafall att chilernarna är oerhört trevliga. Imorgon söndag stundar besök I Pablo Narudas hem mm,

28 augusti 2008

Streeeeeessad!

Imorgon bär det av till Chile med Skatteutskottet och veckan därefter till Washington och New York med Exportkontrollrådet. Klockan är tio på kvällen och jag har inte ens packat klart. Jag har ett grymt stressug i magen, mest på grund av att jag har ångest över att vara ifrån mina tjejer så lång tid. Dom kommer att ha det alldeles utmärkt hemma med pappa, det vet jag. Men jag! Jag har ett oerhört stort behov av mina barn och kommer att längta alldeles förfärligt efter dem. Samtidigt förstås som jag ser fram emot en väldigt intressant resa. Idag på eftermiddagen var det kommunfullmäktige där bland annat investeringen för BTH:s nya lokaler i Karlskrona debatterades. Jag förstår inte sossarnas motstånd mot att ge BTH option på att få kunna äga sina egna lokaler. Det skulle ju ytterligare stärka både högskolans och i förlängningen kommunens ställning. Gör man halt i processen för en ny förhandling stannar hela etableringen upp och det har vi inte råd med. Ett ämne som inte fick lika stort debattutrymme men som var lika viktig och intressant var Äldrenämndens Framtidsprogram. Det är ett synnerligen framåtblickande program med ett tydligt fokus på individens behov och betydelsen av att forma verksamheten utifrån det perspektivet och inte tvärtom. Låt oss en gång för alla sluta ojja oss över "köttberg" och ålderspucklar. Låt oss liksom Västervik jobba för att istället locka till oss äldre till kommunen genom att erbjuda både bra service, fritidsmöjligheter, restaurant- och uteliv och attraktiva boenden. Karlskrona som student- och pensionärsparadis - varför inte?! Bra gjort, Framtidsgruppen.

26 augusti 2008

Svampplockning och helikoptrar

I helgen gav vi oss ut i skogen för att se om det kommit någon svamp än, främst kantareller förstås. Och döm om vår lycka när vi snubblade över det ena kantarellstället efter det andra. Smörfrästa kantareller i grädde på en rostad macka - kan man komma närmare himlen än så! I fredags fick personalen på 3.helikopterskvadronen i Kallinge det muntliga beskedet att avvecklingen av hkp4 skulle fortsätta, men inte till den grad att snabb återhämtning skulle vara omöjlig. Det efter att bl.a flygvapeninspektören i förra veckan hade träffat ett extrainkallat försvarsutskott. Situationen för försvarets helikopterförmåga är en komplicerad historia, eftersom avvecklingen av gamla system inte går i takt med införandet av nya på grund leveransförseningar. Om man nu ställer de nyligen modifierade hkp4 på marken förloras för en lång tid framöver framför allt det viktiga stöd till samhället som vertolerna utgör vid bland annat skogsbränder. Jag har framfört ett förslag om att behålla två av helikoptrarna utan att det skulle ha någon inverkan på införandet av hkp14 och hkp15. Detta skulle ske med personal som iallafall inte skulle utbilda sig på den nya systemen. Jag hoppas på att försvarsdepartementet nappar på detta. Ibland kan man faktiskt både äta kakan och ha kvar den. Huvudsaken är att personalen på skvadronen får ett tydligt besked.

23 augusti 2008

Men så äntligen!

Så länge som jag har planerat att starta min blogg. Så länge som jag har varit sur på mig själv för att jag inte fått tummen ur när det finns så många tankar som har velat komma på pränt. Till slut kom då den här dagen när det är busväder ute, barnen hellre ville spela dataspel än att leka med sin mamma och jag fick INSPIRATION. Ska bara få till det layout-mässigt. Sen får vi se. Återkommer!