24 december 2010

En god jul tillönskas er alla

Började denna julafton lugnt med att mysa i sängen med familjen och titta på morgon-TV. Men när Göran Greider gästade morgonsoffan och började gaffla om att det var alliansregeringens fel att tågtrafiken har problem för att man sänkt skatterna istället för att investera i infrastrukturen...så kände jag att jag bara blev så trött på denna enkelspåriga vänsterretorik.

Inte en stavelse om att det slås både köld- och snörekord på löpande band, det vill säga att en extremvinter självklart medför störningar i samhällsfunktionerna, eller att efter decennier av socialdemokratiska regeringars eftersatta satsningar och underhåll av järnvägen, så storsatsar alliansregeringen på infrastrukturen, men att det självklart dröjer några år innan det får genomslag. Nääää, det är alliansens fel att det snöar, att det blåser, att man inte hittar mandeln i gröten och allt annat elände som Greider kan tänka sig skylla allliansen för.

Jag bytte kanal - och vem dyker upp i SVT1 om inte Helle Klein. Neeej, inte en till, utbrast jag. På självaste julafton. Men hon var väldigt intressant att lyssna till. Det handlade mera om livsåskådning och en betraktelse av dagens folkrörelser, men hon kunde ändå inte avhålla sig ifrån att exkludera moderaterna från familjen av partier med folkförankring. 36 procent av befolkningen verkar tycka annorlunda.

Nog med politik för idag kände jag. Avreagerade mig på högarna av snö utanför dörren..när jag väl fick upp den. Sedan har denna julafton avlöpt lugnt och traditionsenligt med mycket mat och barnens glada miner över jultomtens ankomst och uppskattade presenter.

En fortsatt trevlig julhelg till er alla och förköp er nu inte på mellandagsrean.

12 december 2010

Tankar kring terrordådet

Jag har precis lyssnat på statsministerns presskonferens med anledning av det som nu rubriceras som ett terrordåd i Stockholm. Efter att ha kollat ledande press runt om i världen kan jag konstatera att händelsen väcker stor uppmärksamhet och utgör förstasidesnyheten.

Extrema rörelser och fundamentalister har funnits omkring oss länge och hålls under lupp och avvärjs av vår säkerhets- och underrättelsetjänst, men inget system är till hundra procent vattentätt. Förr eller senare finns risken att någon slipper igenom. Vi får avvakta om utredningen visar att sprängningarna och hotmejlet har samband. En sak är definitivt klar. Det vi läser och hör om i media har nu medvetandegjorts för oss i vardagen. Och det ska tas på högsta allvar av berörda myndigheter.

Jag tycker dock att det är viktigt att vi tar fasta på det som statsminister Reinfeldt uttryckte på presskonferensen. Att vi inte låter denna händelse påverka vårt beteende och vardagsliv i för stor utsträckning. Uppmärksamhet bland allmänheten, ja. Tips till polisen, absolut. Erfarenheten av att ha pratat med britter och spanjorer med anledning av de terrordåd som drabbat dessa länder och med så mycket allvarligare följder, är en beslutsamhet att inte ge dessa händelser för stort utrymme. Att inte ge efter för ängslan och rädsla. Gör man det har attentatsmännen lyckats, var den eniga uppfattningen. Precis så bör vi också hantera situationen.

03 december 2010

PRESSMEDDELANDE: Engblom deltar på Nato-möte i Washington

Blekinges riksdagsledamot Annicka Engblom (M), ledamot i försvarsutskottet, har valts in i den svenska NATO-delegationen och kommer under den 5-7 december att medverka vid transatlantiskt forum som arrangeras varje år i samarbete mellan Natos parlamentariska församling, USA:s Atlantiska råd och amerikanska försvarshögskolan.

Forumet kommer i första hand koncentreras till en diskussion inriktad mot aktuella försvar och säkerhetspolitiska frågor.

- Att få möjligheten att renodla och utveckla ett redan befintligt kontaktnät med andra länder när det gäller just försvars- och säkerhetspolitiken är otroligt viktigt. Vi lever i en globaliserad värld där hotbilden har förändrats drastiskt på bara något decennium, vilket gör att vi alla ställs inför helt andra utmaningar än vad som var fallet tidigare, menar Annicka Engblom.

- Vi har nu ett ansvar att se till dessa förändrade ingångsvärden också leder till nya samarbetsformer. Jag ser det som oerhört betydelsefullt att vi i Sverige, trots avsaknad av Natomedlemskap, får en reell möjlighet att sitta med direkt vid bordet och framföra våra synpunkter på plats, avslutar Annicka Engblom.